Esther is expert op het gebied van Ayurvedisch Practitioner en Nutrition Therapist, zij ondersteunt mensen om zichzelf te leren kennen en geeft mensen concrete handvaten om via voeding en leefstijl naar hun constitutie te leven. 

Mijn weg naar balans met Ayurveda

Ayurveda heeft mij geleerd om het menselijk lichaam te zien als een weerspiegeling van het universum. We bestaan uit dezelfde elementen die de kosmos vormen. Bij onze geboorte is er een perfecte harmonie tussen deze krachten. Maar door de onvermijdelijke invloeden van onze omgeving, groei en verandering, begint die balans te verschuiven. Deze wisselwerking is niet alleen extern – het gaat ook om wat er binnenin ons gebeurt. De microkosmos (ons lichaam) en de macrokosmos (het universum) zijn één geheel en beïnvloeden elkaar voortdurend.

Die verbondenheid met de kosmos ervaar ik elke dag. Ik voel het als ik de frisse lucht inadem, wetend dat dezelfde lucht alle levende wezens omringt. Ik voel het wanneer ik me voed met wat de aarde voortbrengt, me realiserend dat deze voeding deel is van een groter geheel. Alles om ons heen weerspiegelt onszelf, en wat wij doen, heeft gevolgen voor onze omgeving. Dit inzicht heeft me ertoe aangezet om niet alleen goed voor mezelf te zorgen, maar ook bewuster met de omgeving om me heen om te gaan.

Uit balans

Als het universum uit balans raakt, merken we dat onmiddellijk. Denk aan de vervuiling van het milieu – de gevolgen daarvan komen bij ons terug in de vorm van fysieke en mentale klachten. Zelfs subtiele veranderingen, zoals de overgang van de seizoenen, kunnen ons uit balans brengen. Het kost vaak tijd om ons aan een nieuw seizoen aan te passen en echt “te landen” in de nieuwe energie die dat met zich meebrengt.

Voor mij ligt het geheim van een gezond en vervuld leven in het vinden van harmonie tussen de oerkracht van het universum en de energie in mijn lichaam. Wanneer mijn relatie met de kosmos in evenwicht is, voel ik me vitaal en gelukkig. Maar als die balans verstoord is, merk ik dat meteen aan mijn fysieke en mentale welzijn. Dan voel ik me minder energiek, en soms zelfs ziek. Ayurveda heeft me geleerd hoe belangrijk het is om die balans te herstellen.

De weg naar balans begint met bewustwording

Door de universele Ayurvedische leefregels te volgen en zorgvuldig te kiezen wat ik eet en hoe ik leef, kan ik mijn innerlijke evenwicht herstellen. Maar het gaat verder dan dat. Het gaat ook om verbinding maken – met de wereld, de seizoenen en de natuur. Op die manier voel ik mij echt één met zowel de micro- als macrokosmos.

Ayurveda helpt mij om mijn plek in het universum te begrijpen en mijn leven af te stemmen op het grotere geheel. Het is een voortdurend proces van balans vinden, verliezen en weer herstellen. Maar het is die voortdurende uitwisseling van energie die me de kracht geeft om me verbonden te voelen, zowel met mezelf als met de omgeving om me heen.

Zie onze Ayurveda retraite Nederland