Ben jij een control freak?
"Je kunt me ook wel een controlfreak noemen. Ik wil graag dat de dingen perfect zijn en ben ontzettend kritisch. Ook naar mezelf. Ik heb altijd een stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat het beter kan, beter moet! Ik kan slecht omgaan met dingen die niet volmaakt zijn, dan word ik boos.
Gelukkig kan ik mezelf goed beheersen, want het verliezen van de controle, dat mag natuurlijk niet. Ik erger me vreselijk aan mensen die er met de pet naar gooien."
Een typische beleving van een perfectionist: goed willen zijn en dingen willen verbeteren. De meeste control freaks zijn ware perfectionisten...
Nu kunnen we de perfectionist benaderen als negatief, daarmee zouden we dan over het hoofd zien dat er ook gezonden kanten zijn: een grote discipline, betrouwbaarheid, gestructureerd te werk gaan.
Overmatig kritisch en veeleisend zijn, dat is een minder aangename kant van de perfectionist die eerder tegenwerkt. Te formeel zijn, weinig flexibel en ongeduldigheid, helpen ook niet echt.
Waarom zou je een control freak zijn?
Voor veel mensen staat controle gelijk aan veiligheid. Veel vaker dan we (bewust) inzien, hebben we behoefte aan veiligheid. Het idee de controle te hebben, schept een vorm van zekerheid. Tenminste, dat lijkt zo te zijn. Want veiligheid en zekerheid komen niet voort uit controle en ook niet uit perfectionisme. Deze twee elementen hebben namelijk als uitgangspunt angst. Veiligheid heeft als uitgangspunt vertrouwen. Angst en vertrouwen, ze gaan niet echt hand in hand.
Je zou dus kunnen zeggen dat een control freak, bewust of onbewust, zekerheid en veiligheid wil creëren. Hoe kun je dit nu op een manier doen die gezonder is? Die uitgaat van vertrouwen en ontspanning?
Veel mensen zijn bijna continu bezig met het streven naar meer geluk. Omgekeerd betekent het dat we veel van onze tijd en energie stoppen in het verminderen van de hoeveelheid angst en negativiteit in het dagelijks leven. Maar juist door te accepteren wat er is, wordt het streven naar geluk en de wil om negativiteit te verminderen overbodig. Acceptatie is dus key.
Hoe doe je dat, accepteren?
/>Accepteren is eigenlijk niet iets dat je kunt ‘doen’, het is een staat van zijn. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar het is gewoon wat het is. Acceptatie is toelaten wat je liever niet wilt voelen, denken, ervaren. Het is een knop die je omzet, een mindset, een besluit om ruimte te bieden aan alles dat je liever weg zou stoppen, zoals frustratie, verdriet, angst, pijn, depressie. Door te accepteren dat deze facetten ook bij het leven horen, ontstaat er rust en een gevoel van veiligheid in jezelf. Er ontstaat namelijk meer ruimte, minder weerstand, waardoor je met meer ontspanning en zekerheid relativeert en steviger in je leven staat. Acceptatie is een bijzonder krachtig medicijn. Om te leren accepteren, relativeren en inzicht te krijgen kun je een spirituele reis doen!
Het moment ervaren
Niets is zo veranderlijk als het leven, dat is de grootste zekerheid die we hebben. Alles staat met elkaar in verbinding, is dynamisch, ook jij verandert en ontwikkelt je. Hier hoort nu eenmaal onzekerheid bij. Door hier tegen te vechten, vecht je eigenlijk tegen het leven. Omarm veranderingen en je zult je leven met veel meer gemak beleven.
Wanneer je altijd de touwtjes strak in handen hebt, kun je nooit ontspannen. Wat je kunt leren om de control freak in jezelf een andere taak te geven is bijvoorbeeld:
- Zet irritatie en boosheid om in iets constructiefs. Accepteer deze emoties en zet ze om. Relativeer, fouten maken mag en is heel menselijk
- Sta je emoties toe... het is oke om je soms wat minder te voelen
- Er zijn meer wegen die naar Rome leiden, het hoeft niet altijd op de manier te gaan zoals jij die in gedachten had.
- Doen door niet te doen, kan je soms veel verder brengen
Eerlijk is eerlijk...
De control freak brengt ook mooie dingen, zolang er maar geen ‘te’ voor staat. Zo is het heel gezond om controle over je verantwoordelijkheden te hebben. Controle over je reactie, je tijd en de cijfers van je zaak, zijn erg gezond en kan je succes brengen. Maar let op, wel in balans! Zodra het touwtje te strak gaat staan, is het tijd om het te laten vieren en relaxen.
Ga mee op een spirituele reis
Hoe sta jij er voor? Ben je volkomen Zen en accepteer je het leven zoals het komt? Of betrap je jezelf regelmatig op een zekere vorm van control freaken? Gun jezelf een coaching reis waarin je inzicht krijgt in de patronen van de perfectionist, pleaser, controller en zoveel delen meer.
ga mee op spirituele reis met Spirituele Vakantie Reizen