Ruzie in de relatie, hoe los ik het op?
Ruzies binnen een relatie is nooit een fijne ervaring. Toch hebben ze zeker nut. Ze kunnen relaties gezond houden en je weer wijzen op hoe je er voor staat. Maar hoe kun je nu het beste omgaan met zulke pijnlijke situaties? Zeker als het er hard aan toe gaat en je bang bent je partner te verliezen. Laten we eerst eens kijken hoe en waarom ruzies ontstaan en vervolgens hoe je ze kunt oplossen.
Bij het oplossen van conflicten of ruzies vinden er uitwisselingen plaats van emotionele signalen (zowel verbaal als non verbaal). Die kunnen min of meer heftig zijn. In sommige relaties wordt er meteen gepraak. Anderen weer geven er de voorkeur aan te zwijgen uit angst voor confrontatie.
In het laatste geval kan er een uitbarsting plaatsvinden vanwege de opeenstapeling van frustraties. Afhankelijk van ieders karakter, gevoeligheid, psychologie, manier van denken etc, komen boze woorden nu eenmaal harder aan dan bij de ander.
De werkelijke oorzaak van ruzies en conflicten binnen relaties is veelal gelegen in het feit dat niet alleen op een vijandig slagveld maar ook in de liefde territoria worden afgebakend. Men aarzelt daarbij niet de ander te intimideren, te slaan of terug te slaan. dit alles puur en alleen ter bescherming van de eigen vrijheid. Ook kan heftig gereageerd worden uit angst zijn/haar machtspositie te verliezen.
Partners die niet in staat zijn zich op een bevredigende manier te uiten,lopen gevaar de ander op ongewilde agressieve manier te benaderen. Vaak hebben ze last van vermoeidheid, sleur, stress.
De kans is groot dat er dan dingen worden gezegd die kwetsend zijn. Vaak wordt er dan gescholden en gedreigd. Dit zijn zelfbeschermende impulsieve reacties, meestal opgevolgd door spijtgevoelens.
Hoe maak ik mijn relatie succesvol?
Het verschil tussen kansloze en succesvolle relaties is deze: gelukkige koppels weten op een gegeven moment een zekere balans weten te vinden. Die balans stelt hun in staat om samen verder te gaan, op een voor ieder bevredigende wijze, met wederzijds respect en zonder elkaar te kwetsen.
Andere minder succesvolle partners houden liever hun mond en kiezen ervoor om de voortdurende respectloze opmerkingen te accepteren, of beter gezegd te ‘ondergaan’, dit ten nadele van zichzelf als ook van de ander.
Meestal gebeurt dit vanwege een diepgewortelde angst voor verandering vol of gebrek aan zelfvertrouwen.
Een goede tip om conflicten binnen de relatie constructief op te lossen:
- bespreek slechts 1 probleem en niet meerdere tegelijk
- begin bij het makkelijkste probleem
- hoe eerder het conflict wordt aangepakt des te beter
- concentreer je op ieders belangen
- verplaats jezelf in de ander en stel jezelf de vraag of je ook op deze manier behandeld wil worden als je de ander behandelt
- stel jezelf de vraag dat wanneer je 1 miljoen zou erven van je partner of je hem/haar nog op dezelfde wijze zou toespreken
- herhaal veelvuldig dat je het welzijn van de ander op het oog hebt
- probeer samen te vatten wat jullie overeenkomsten zijn en wat jullie samenbindt
- herhaal de woorden van je partner en vraag hem/haar of je alles goed hebt begrepen en vertel in eenvoudige woorden wat je zelf wenst
Succes, ga er mee oefenen!
Kies ook eens voor een Coaching reis
Er is een deel van een tekst gebruikt van de site liefdesverdriet.